23.11.2023. godine sa početkom u 11:00 sati u amfiteatru Treće gimnazije održana je prva aktivnost okrugli sto pod nazivom „Izazovi s kojima se susreću mladi“ u okviru projekta „Kažemo NE nasilju i diskriminaciji“. Okruglom stolu su prisustvovali učenici pet sarajevskih škola: Treća gimnazija, Srednja medicinska škola Bjelave, Gimnazija Obala, Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn i Srendja škola za saobraćaj i komunikacije. Prije samog početka svim prisutnim obratili su se gospodin Faruk Pršeš stručni savjetnik za osvnovno obrazovanje Općine Novo Sarajevo, Odjel za obrazovanje, kulturu i sport kao i Snježana Ivandić-Ninković program menadžerica projekta Snaga lokalnog ispred Mreže za izgradnju mira. Gospođa Ivandić-Ninković i gospodin Pršeš istakli su potrebu uvezivanja mladih sa NVO i institucijama vlasti kako bi na najbolji mogući način rješavali aktuelne probleme koje se posebno tiču njih.
Na okruglom stolu učenici su istakli probleme nacionalizma, nasilja, stigmatizacije žrtava nasilja, vršnjačkog nasilja, femicida i pritiska društva koje ne razumije dovljno mlade i njihove želje i potrebe kao nedostatak podrške za mlade.
Neke od rečenica koje smo imali priliku čuti su:
„Porodica je ta koja podstiče nacionalizam kod mladih“
„Mi smo naše životne osobine i naš put“
„Nedostaju prilike za napredovanje“
„Najbolje da krenemo od sebe i osvijetlimo svoj um“
„O mentalnom zadravlju ne govorimo dovoljno kao i vršnjačkom nasilju“
„Nikad nije dovljno govoriti o krucijalnim izazovima i problemima i educirati se“.
Zaključak okruglog stola je da kako društvo tako i mladi moraju više da se educiraju, angažuju kroz aktivizam i aktivno sudjeluju u pozitivnim promjenama u društvu.
Projekt podržava TPO Fondacija, ETOS inicijativa, Centar za kulturu dijaloga i Mreža za izgradnju mira.
Profesori koordinatori:
Alma Ahmethodžić, Marija Knežević, Lejla Karahodžić, Esad Karahodžić, Igor Smiljanić, Đuldina Kurtović.