Ovo godine prvi put učenici iz Kantona Sarajevo učestvovali su organizirano u “Maršu mira”. Na inicijativu Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja proveo je ukupne pripreme u ovom poduhvatu i realizaciju svih aktivnosti.

Cilj je bio okupiti učenike, nastavnike i direktore srednjih škola Kantona Sarajevo, kako bi zajedno, na dvadesetu godišnjicu “Marša mira” i godinu usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici od Generalne skupštine UN-a, odali počast žrtvama te potaknuli dijalog o važnosti mira, tolerancije i suživota.

Za obrazovni sistem Kantona Sarajevo ovo je historijski poduhvat jer je ovo prvi put da učenici mnogobrojnih srednjih škola organizirano i zajedno odlaze na ‘Marš mira’. Do sada su zabilježeni sporadični odlasci učenika pojedinih, rijetkih srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Ovo je važan korak u izgradnji i njegovanju kulture sjećanja, i to sistemski, kroz obrazovni sistem. Na taj način prisjećamo se žrtava genocida u Srebrenici i odgajamo nove generacije da pamte i da svojom moralnom snagom promoviraju mir, sjećanje i solidarnost ovdje i u svijetu.

Ove godine iz naših srednjih škola okupili smo 55 učesnika ovog našeg organiziranog poduhvata. Za sve učesnike kreirano je i Uputstvo koje pruža smjernice i korake potrebne za uspješno učešće u ‘Maršu mira’. U njemu su istaknute opće napomene, očekivani modeli ponašanja, zatim ono što učenicima nije dozvoljeno na pohodu, kao i dodatne preporuke koje učesnicima mogu biti od koristi.

Tokom “Marša mira” organizirane su različite aktivnosti, poput edukativnih radionica, predavanja i kulturnih događanja, s ciljem informiranja učesnika o historijskom kontekstu događaja u Srebrenici i poticanja dijaloga o pomirenju i izgradnji budućnosti bez sukoba. Svi učenici-učesnici “Marša mira” dobili su, prije polaska, poklon knjigu “Maloljetnik na putu smrti” autora Hasiba Suljića.

Ovom prilikom posebno želimo izraziti zahvalnost školama koje su se odlučile učestvovati. Njihova spremnost i posvećenost ovoj inicijativi pokazuju istinski osjećaj odgovornosti i zajedništva, te služe kao inspiracija za sve učesnike. Bez njihove podrške i angažmana, realizacija ovog značajnog projekta ne bi bila moguća. Škole učesnici bile su:

JU Srednjoškolski centar Vogošća,

JU Prva bošnjačka gimnazija,

JU Srednja ekonomska škola,

JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti,

JU Srednja mašinska tehnička škola,

JU Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn,

JU Srednja škola za okoliš i drvni dizajn,

JU Srednja eketrotehnička škola.

‘Marš mira’ je okupio prijatelje koji su dali veliku podršku doniranjem prehrambenih artikala, usluga prevoza i drugih donacija, a među njima su:

  • Oružane snage Bosne i Hercegovine,
  • JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo,
  • Biss Tours d.o.o,
  • Violeta d.o.o.,
  • MBA-CENTAR d.o.o.,
  • Bingo d.o.o.,
  • Konzum d.o.o.,
  • Pingi d.o.o. – Preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu,
  • Golden Screen Studio,
  • Direktori škola JU SŠC Vogošća i JU Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn,
  • Hifa Petrol d.o.o.,
  • Civilna zaštita općine Vogošća,
  • Autor knjige „Maloljetnik na putu smrti“.

Posebno hvala Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i ministrici Naidi Naida Hota-Muminović, koje je osiguralo svu neophodno opremu za sve učesnike i drugu logističku podršku.

Na kraju, ističemo poseban doprinos predstavnika Instituta ovom značajnom poduhvatu, koji je dao glavni koordinator Semir Salihović i njegov saradnik Edin Mujkanović.