28.2.2024. godine povodom Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja, poznatog i pod nazivom Pink shirt day, učenici II i III razreda realizovali su program povodom ovog značajnog datuma.
Prije početka zvaničnog programa učenicima se obratila viša saradnica za profesionalni razvoj odgajatelja, nastavnika i stručnih saradnika u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.
U okviru programa predstavljeni su rezultati Prvi izvještaj o stanju prava djece u Bosni i Hercegovini – Džejna Šahmanija.
Projekt građanin/Ja građanin, tema: „Problem vršnjačkog nasilja (fizičko i psihičko nasilje)“ koji su istraživali učenici III-3 odjeljenja predvođeni učenicom Sarah Selimbegović.
Moderatorica okruglog stola na temu:“Mitovi o vršnjačkom nasilju“ bila je Leila Pehadžić.
Inspirisani filozofijom antičke Grčke i Aristotelovom podjelom govora na EPOS – govor o događajima koji su se desili u prošlosti, MYTHOS – govor koji asocira, sugeriše istinu i LOGOS – govor filozofije, činjenica i istine.
Kroz diskusiju o najprisutnijim mitovima koristeći činjenice, učenici su mitove uzdizali na govor filozofije.
Vršnjačko nasilje nije nasilje.
Vršnjačko nasilje se često minimalizira kao „normalno“ ili „dio odrastanja“, ali to je ozbiljan problem koji može imati značajne negativne posljedice po mentalno i fizičko zdravlje žrtve.
Činjenica: Svako namjerno ponašanje koje uzrokuje fizičku, emocionalnu ili psihološku štetu drugoj osobi smatra se nasiljem, bez obzira na starost počinitelja ili žrtve.
U programu povodom Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja učestvovali učenici III-3 i IV-1 razreda.
Alma Ahmethodžić, mr.
Dženana Ramić, prof.
Samra Šljivo, psiholog