Čestitka povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U ponedjeljak, 25. novembra 2019. smo obilježili 76 godina od kada su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.

U Mrkonjić-Gradu je 25. novembra 1943. godine održano prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine - ZAVNOBIH-a, čime je ZAVNOBIH postao najviši organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti.

Naša jedina domovina Bosna i Hercegovina je danas međunarodno priznata država.

Mi je bezgranično volimo i zbog toga smo u utorak 26.11. 2019. već tradicionalno proslavili jedan od najvažnijih datuma u našoj novijoj historiji svečanom priredbom.

Recital, pjesme, folklor i emotivni govor direktora Srednje školeza tekstil, kožu i dizajn su obilježili i ovogodišnju manifestaciju. Zaštitni znak naše škole, modna revija, i ove godine je bila besprijekorna.

Ipak, najveći aplauz je dobila učenica IV-2 razreda Azra Ramović koja je izvela pjesmu "Za bolje sutra".

 

 

U nedjelju, 25. novembra 2018. godine se obilježava jedan od najvažnijih događaja koji su obilježili historiju Bosne i Hercegovine.

Na ovaj dan, prije 75 godina, u Mrkonjić-Gradu je održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), čime su postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i danas predstavljaju osnovu demokratskih načela na kojima se temelji razvoj našeg društva i domovine u cjelini.

Ovim putem svim učenicima i zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo Dan državnosti.

Mi smo i ove godine prigodnim programom obilježili ovaj dan.