ZEMALJSKI MUZEJ

01.02.2018. godine učenici III-1,  III-2, III-3, IV-2 i članovi debatnog kluba i civitas  sekcije posjetili su Zemaljski muzej povodom 130. godina rada ove važne institucije.

Učenike vodile profesorice: Aida Bašić, Elbasa Mulić i Alma Ahmethodžić

 

MUZEJ SARAJEVA

30.11.2017. Učenici  III-2 i III-4 razreda Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn posjetili su Muzej  Sarajeva i pogledali izložbu Miradž Poslanika a.s. koja se nalazi u okviru programa Dani o Allahovom Poslaniku, Selam ya Relulallah

Učenici su bili u pratnji  profesorica Elbase Mulić i Alme Ahmethodžić.

 

HISTORIJSKI MUZEJ

U januaru 2017. godine nevladina organizacija KULTART kroz projekat Waste and Taste je raspisala konkurs za kreativnu reciklažu, u kojem se daje mogućnost mladim dizajnerima da se okušaju u polju modnog dizajna, a kreativnost pokažu učešćem u stvaranju inovativnih kreacija od nekonvencionalnih materijala koji su nadživjeli upotrebnu vrijednost.

Na časovima praktične nastave, a na temu buđenja svijesti kod mladih ljudi o važnosti reciklaže i utjecaja mode na zaštitu životne okoline, učenici škole su radili haljinu od starih novina. Učenice, tada II-1 razreda, Čomor Nedžmina i Brkić Adna su uradile haljinu "Princess" koja je prijavljena pomenuti konkurs ispred Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn. Haljina je ušla u uži izbor i izabrana za izložbu Waste is Taste koja je održana 14.09.2017. godine u Historijskom muzeju u Sarajevu.Izložba je bila međunarodnog karaktera, a Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo i učenice Čomor Nedžmina i Brkić Adna i profesorica Subašić Selma bachelor tekst. dizajna, su osvojili treće mjesto. Kao nagradu škola je dobila unikatnu statuu Dalile Manso, akademske skluptorice iz Sarajeva. Izložbom Waste is Taste uspješno je završen projekat utjecaja mode na zaštitu životne okoline.