08.03.2021. godine

8. marta sa početkom u 18:00 sati učenici i učenice Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn učestvovali su u panelu povodom Međunarodnog dana žena na temu: Ko kreira sliku žene u 21- st. i zašto prave kvalitete žene nisu na pravi način iskorištene?

Nakon odgledanog filma Miss reprezentation učenice i uč. su zaključili da:

Mediji na razne načine kreiraju sliku žene gdje je u centar pažnje stavljeno njenom tijelo a ne njene kvalitete poput znanja.

Mora se napraviti razlika između senzualnosti i seksualnosti.

Postaviti granice u eksponiranju ženinoog tijela javno gdje se žene predstavljaju i tretiraju na prost, vulgaran način.

Žene pod uticajem medija gube vizualni identitet da bi dosegle ideal ljepote koji im se nameće.

Žene trebaju više insistirati da se njihove kvalitete poštuju a ne njihov izgled.

Žene nisu dosegle jednakopravnost u polju radničkih prava.

Žene u politici se rijetko biraju i često zloupotrebljavaju na način da se nalaze na listama ali stranke postavljaju muškarce na pozicije odlučivanja.

Treba raditi na mijenjanju svijesti ljudi.

Poruka: Želimo rodno ravnopravno društvo i trebamo svi raditi na tome.Alma Ahmethodžić

 

 

09.03.2020. godine

"Kada sam se odlučila pokriti, ljudi su me pitali da li sam to uradila zbog novca i jesu li me roditelji natjerali na to.", iskustvo je učenice koje je podijelila sa svojim kolegama na otvorenoj učionici povodom 8. marta pod nazivom: "Vrijede li žene i muškarci isto?" u organizaciji TPO Fondacije. 

Dana 09.03. učenici Katoličkog školskog centra Sv. Josip i Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn, inspirisani izložbom "Vrijedimo li isto?", diskutovali su o temama: žene u književnosti, položaj žene u Islamu, odnos muškarca i žene u modernom dobu, status žene danas, položaj žena u umjetnosti, kako je žena predstavljena u sevdalinci, a posebno su se kritički osvrnuli na stereotip: "Ima da šutiš i trpiš da mahala ne priča."

"Kad ljubav pobijedi" je pjesma s kojom su učenici završili diskusiju, a koja je ujedno i poruka društvu punom stereotipa.

 

 

08.3.2019. godine

8. mart

U svim razredima pročitan tekst u kojem je predstavljena historija i suština Međunarodnog dana žena:

 Ivo Andrić je rekao:“Žena stoji, kao kapija, na izlazu i na ulazu ovoga svijeta.”

Svima nam je poznata činjenica da je 8.3. datum koji se obilježava kao Međunarodni dan žena. Ovaj dan je u historiji ostao zabilježen kao dan kada se su se žene odlučile ujediniti i nastaviti boriti za osvnovna ljudska prava, pravo glasa, pravo na na socijalnu, ekonomsku i političku jednakost.

Svake godine na ovaj dan, važno je podsjetiti da sva prava koje žene danas imaju nisu olako dobijena i da su se žene za njih morale izboriti na težak i mukotrpan način i da ta borba širom svijeta kao i u našoj državi još uvijek traje.

Ne smijemo olako zaboraviti napore koje su činile žene širom svijeta!

Svima nama poznata glumica Merlin Monro je rekla:“ Ne smeta mi što živim u muškom svijetu sve dok u njemu mogu biti žena.“

Mi želimo istaći: SLOBODNA, JEDNAKA I POŠTOVANA!

HVALA

Naravno ni ove godine nismo zaboravili uručiti čestitke svim uposlenicama škole.

Koordinirala svim aktivnostima: Alma Ahmethodžić prof.