Dan Evrope

9.5. se slavi kao dan Evrope i  Dan pobjede nad fašizmom. Čast nam je i zadovoljstvo predstaviti dio aktivnosti koje smo realizovali povodom ovog značajnog datuma u okviru aktivnosti „Etos Inicijativa 2020.- Dijalog sa povodom“ i  projekta: „Dijalogom do razumijevanja“ u kojem učestvuju Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn, Srednja škola metalskih zanimanja, Mreža za izgradnju mira, Centar za kulturu dijaloga i Udruženje nastavnika, profesora Građansko obrazovanje uz podršku TPO Fondacije i Etos Inicijative. Često razmišljamo kako nam se sviđa neka knjiga, umjetničko djelo, politika, država, kultura a Dan Evrope je dobra prilika da to i predstavimo i obrazložimo. Nažalost nije sve tako bajno i pozitivno. Na tlu Evrope se izdešavalo ili se trenutno dešava kako dobre stvari tako i loše. Imali smo priliku da kritički promislimo o svemu što se Evrope tiče. Istakli smo pozitivne strane i istakli smo negativne strane. Naši učenici su i ovaj put  bili kreaitvni i aktivni. Pored individualnih  aktivnosti 9.5. 2020.godine sa početkom u 11:00h održana su dva predavanja  kolegice Aldijane Muslim i kolege Igora Smiljanića na teme: "EU" i "Značaju EU za Bosnu i Hercegovinu“. Pozivamo sve da nam se pridruže u FB grupu Dijalogom do razumijevanja, 2#Dan#Evrope# i da  zajednički, kritički promišljamo i diskutujemo o dešavanjima koja se tiču sve nas.

 

Koordinatori:Alma Ahmethodžić Mirsad Cvrk

 

#Etos#Thinkerica#Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn#Srednja škola metalskih zanimanja#Dan Evrope#

Objave:

https://www.mreza-mira.net/vijesti/aktivnosti-mreze/dijalogom-do-razumijevanja-obiljezava-dan-pobjede/?fbclid=IwAR3ql0UqLMYQ9nrPtGjAvRJ9ZesVVCRsaj-TFaMKg6nrk0VCSGbamWzlQPA

https://www.facebook.com/alma.ahmethodzic/videos/3035761599777263/UzpfSTU4NTkyMjE2NDk0Mjg1NzoxNDU1Njc4OTU0NjMzODM2/?epa=SEARCH_BOX

 

Dan Evrope

Poštovane učenice i učenici,

pozivamo Vas na nam se pridružite u FB grupu  "Dijalogom do razumijevanja" gdje ćete imati priliku da zajednički obilježimo  9.5.  Dan Evrope i pobjede nad fašizmom. Čast nam je i zadovoljstvo najaviti aktivnosti koje smo planirali realizovati povodom Dana Evrope. Često razmišljamo koja nam se knjiga sviđa, umjetničko djelo, politika, država, kultura a Dan Evrope je dobra prilika da to i predstavimo i obrazložimo. Čast nam je najaviti predavanje naše kolegice Aldijana Muslimm i kolege Igor Smiljanic na teme: "EU" i "Značaju EU za Bosnu i Hercegovinu". Kako EU nije cijela Evropa mi ostali članice i članovi ćemo imati priliku da upotpunimo predavanja i program svojim aktivnostima koje smo realizovali povodom ovog dana. Kao što smo istakli to možemo uraditi preko komentara i objava u grupi. Npr. neko će objaviti fotografiju umjetničkog djela nekog evropskog umjetnika, ukratko će obrazložiti zašto baš to umjetničko djelo, zašto baš taj umjetnik, kako sve to čini Evropu, evropski duh i itd.

Radujemo se još jednoj zajedničkoj saradnji!

Koordinatori: Alma Ahmethodžić i Mirsad Cvrk

Pretpregled slike

 

 

EU Info Centar u Sarajevu

 

7.11.2017. godine učenici II, III i IV razreda posjetili su EU Info Centar u Sarajevu. Na sastanku  sa ljubaznim osobljem EU Info Centra naši učenici su odgovarali na pitanja:

Da li se poštuju ljudska prava?

Da li smo dovoljno edukovani o ljudskim pravima?

Od koga treba da tražimo pomoć u slučaju kršenja ljudskih prava?

Šta kao pojedinci možemo i predlažemo da se uradi da bi se kršenje ljudskih prava spriječilo ili adekvatno sankcionisalo?

Naši učenici su aktivno sudjelovali u diskusiji i izložili svoja mišljenja i prijedloge. Na osnovu današnje aktivnosti osoblje EU Info Centara  snimljeni materijal će montirati u  promitivni  video o ljudskim pravima koji će biti objavljen 10.12.  na Međunarodni dan ljudskih prava. Akteri promotivnog videa su  učenici Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn. Koordinator aktivnosti Alma Ahmethodžić prof.