Predavanje

Plan i program aktivnosti povodom dana mira u okviru Prva aktivnosti Etos inicijativa 2020.- Dijalog sa povodom u okviru projekta:“ Dijalogom do razumijevanja"  uspješno je  realizovana.  Zahvaljujemo se direktorici  Centra za kulturu dijaloga Nadina Balagić  i profesorici Mevlidi Čavčič na divnim predavanjima i porukama koje su poslale svima nama.

Teme predavanja su bile:

-Uloga i značaj  dijaloga i debate za izgradnju mira ( Nadina Balagić)

- Historija zajedništva u BiH ( Mevlida Čavčić) 

Druga aktivnost:

Sjećanje na Gorana Bubala.Prikladnim riječima i minutom šutnje sjetili smo se na Dan mira ČOVJEKA MIRA.

Treća aktivnost:

Objavljivanje maski koje su krojiti učenice i učenici Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn.

Četvrta aktivnost:

Dijeljenje poruka mira sugrađanima na Dan mira.

U projektu „Dijalogom do razumijevanja“ učestvuju: Centar za kulturu dijaloga, Mreža za izgradnju mira, Udruženje nastavnika, profesora Građansko obrazovanje projekt   podržava TPO Fondacija i Etos inicijativa.

Koordinatori: Alma Ahmethodžić i Mirsad Cvrk

 

 

Poziv

Čast i zadovoljstvo nam je pozvati Vas da prisustvujete predavanjima koja će se održati 21.9. povodom Međunarodnog dana mira u okviru aktivnosti Etos inicijativa 2020.- Dijalog sa povodom u okviru projekta:“ Dijalogom do razumijevanja“ u kojem učestvuju Srednja škola za tekstil kožu i dizajn, Srednja škola metalskih zanimanja, Centar za kulturu dijaloga, Mreža za izgradnju mira i Udruženjem nastavnika, profesora Građansko obrazovanje. Predavanja će se održati preko Zoom-a a teme i predavači su:

-Uloga i značaj dijaloga i debate za izgradnju mira ( Nadina Balagić) 10:00-10:30

- Historija zajedništva u BiH ( Mevlida Pavlić)  10:30-11:00

Link za pristup predavanjima:

https://us04web.zoom.us/j/5260347143?pwd=SDcvdkFsaDZFWVAxdzBGZUEyTmJRUT09

Koordinatori: Alma Ahmethodžić i Mirsad Cvrk

 

 

 

24.04.2020.

Članovi komisije za najkreativnije obilježavanje Dana planete Zemlje donjeli su odluku da su sljedeći učenici nagrađeni:

Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn:

    Naida Vilić

    Amina Vrućak

    Ajla Džanović

    Akir Latić

    Alisa Sjenar

Srednja škola metalskih zanimanja:

    Jasmina Jeleč

    Adiamer Hasanović

    Asja Kurtagić

    Mirnesa Stalan

    Zejnep Tuzlak

Moramo istaći da nam zadatak nije bio lagan na što se ne žalimo jer to znači da smo na jedan dostojanstven, kreativan i odgovoran način obilježili Dan planete Zemlje.

Također smo donijeli odluku da nagradimo i ostale učenike koji su učestvovali a o pojedinostima sve učenike će informisati profesori Mirsad Cvrk i Alma Ahmethodžić.

Nemojmo zaboraviti da očuvanje planete nije da o tome samo razgovaramo nego i da nesto poduzmemo i promijenimo u praksi.

Članovi komisije: Mirsad Cvrk, Almedina Pasic-Muratovic, Merima Mehmedović i Alma Ahmethodžić.

#Etos#Thinkerica#Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn#Srednja škola metalskih zanimanja#

 

 

22.04.2020.

Učenici Srednje škole za tekst, kožu i dizajn i učenici Srednje škole metalskih zanimanja realizovali su zavidan broj aktivnosti povodom Dana planete Zemlje.

 

20.04.2020.

Novi međuškolski projekt je počeo sa aktivnostima uprkos trenutnoj situaciji. 

13.02.2020.

Čast nam je i zadovoljstvo najaviti sastanak koji će se desiti 18.02.2020. godine u prostorijama škole direktor, pofesori i učenici Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn ugostiti će goste iz TPO Fondacije vezano za certifikaciju Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn kao  ŠKOLE SVJETSKOG ETOSA. Nakon trogodišnje saradnje i niza realizovanih aktivnosti u duhu Svjetskog etosa i Etos Inicijative (etičnosti, tolerancije, otvorenosti i solidarnosti) Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn među prvim školama u KS postati će zvanično certificirana ŠKOLA SVJETSKOG ETOSA.

 

29.10.2018.

 TPO Fondacija održala Etos konferenciju u Sarajevu na kojoj je prisustvovalo 250 nastavnika, pedagoga i predstavnika ministarstava obrazovanja i civilnog društva. Predstavljeni su školski projekti: tri kratka filma i dvije prezentacije Etos projekata koje su realizirali u svojima školama. Predstavljen je Zbornik radova: “Živi vrijednosti: globalni etos u lokalnm kontekstu u BiH” koji su uredile doc. dr. Zilka Spahić Šiljak i Melika Šahinović a radove su pisali nastavnici i pedagozi. . U zborniku objavljen je tekst profesorice Alme Ahmethodžić pod nazivom „Budi svoj/a budi jedinstven/a“.

Među predstavljenim projektima predstavljen je projekt Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn, Živi vrijednosti-budi čovjek. Projekt su predstavile koordinatorica Alma Ahmethodžić i asistentica u projektu Elbasa Mulić.Na konferenciji prisustvovala je i pedagogica škole Almedina Pašić-Muratović.

Na kraju su uručene nagrade učenicima koji su učestvovali na likovnom konkursu: Živi vrijednosti i otvorena je izložba njihovih radova.