DRAMSKA SEKCIJA

Dramsku sekciju vodi profesorica Jasna Remeta.

Dramski rad odgaja djecu u piozitivnom duhu, ali ih ujedno i poučava za život, jer dramski odgoj priprema cjelokupnu ličnost za budućnost u svakom segmentu.

Dramski odgoj pomaže mladima da:

DRAMSKI ODGOJ OMOGUĆAVA MLADIMA DRAMSKO STVARANJE U SKLADU SA NJIHOVIM  SPOSOBNOSTIMA

DRAMSKI ODGOJ OMOGUĆAVA DJECI DA SE UPOZNAJU U RAZLIČITIM OKOLNOSTIMA

I U RAZLIČITOSTI KOJE I JESU BOGATSTVO: PRIJE SVEGA, S GLUMOM

DA SE POMOGNE DRAMSKI NADARENOJ DJECI KAKO BI ŠTO USPJEŠNIJE RAZVILI SVOJE SPOSOBNOSTI

 

Dramski voditelj mora stalno imati vremena za ostaviravanje svojih ciljeva i na svakom sastanku dramske sekcije to isto razvijati kod svojih članova.

Uslovi svakog dobro vođenog dramskog sata koji ovise o dramskom voditelju i na koje voditelj utiče:

  1. Motivaciju(radoznalost, uključenost, koncentraciju, spremnost za istraživanje)
  2. Radnu disciplinu(poštivanje rada u toku izvođenja, pravila, poštivanje suigrača)
  3. Prirodnost, iskrenost i osjećajnost u svim vidovima rada(vježbanje, razgovor, zadacima, ponašanje u dramskoj skupini)
  4. Dramsku kreativnost(uživljenost u ulogu, maštovitost, duhovitost, timski rad)
  5. Sigurnost i samopouzdanje na sceni, bez improvizacije
  6. Govornu izražajnost(razlikovanje glasova i tačno izgovaranje, raznolikost u interpretaciji)
  7. Primanje i doživljavanje tuđeg dramskog stvaralaštva(podrška drugima i drugačijima, razgovori, sugestije, imati u vidu da smo tim a ne individualci)
  8. Ovladavanje načina i postupaka dramskog stvaranja(pokušati samostalno napraviti dramskui tekst)

I ove, 2015./2016. škoslke godine Dramska sekcija je počela sa radom početkom oktobra mjeseca. Učenici su se aktivno uključili i već u novembru, tačnije, 25. na Dan državnosti Bosne i Hercegovine smo priredili priredbu učenicima naše škole povodom tog važnog datuma. U martu će Dramska sekcija naše škole povodom Dana otvorenih vrata, tačnije 23.3. odigrati komediju "Hasanaginica", a s kojom ujedno učestvujemo na Reviji kulturno-umjetničkog stvaralaštva Kantona Sarajevo, u aprilu mjesecu. Također je važno napomenuti da od 2009. godine učestvujemo na Festivalu srednjoškolskog teatra Bosne i Hercegovine, kao jedina sarajevska srednja škola, čije je sjedište u Mostaru, i da od tada svake godine osvajamo nagrade u nekoj od kategorija. Prošle godine smo u Travniku osvojili nagradu za koreografsku igru dramom "Grozdanin kikot", što je bio veliki uspjeh učenika naše škole. I ubuduće ćemo nastaviti izvršavati sve naše obaveze kako bi naša škola i dalje ostala među malobrojnim školama koje njeguju dramski odgoj mladih.