CIVITAS

23.04.2021.

23. 4. obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Za knjigu se često kaže da je čovjekov najbolji prijatelj, pa je tako i u vrijeme pandemije koronavirusa mnogima pomogla da održe zdrav duh.

U knjigama se mozemo izgubiti, a i pronaci.

Zato danas uzmite knjigu koju vec dugo planirate procitati i uzivajte! 📖💕

Akir Latić član debatnog kluba Modus i civitas sekcije

 

 

 

Članice i članovi debatne  i civitas  sekcije Srednje škole za tekstil kožu i dizajn danas su obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja  (Pink shirt day)

Učenica Amela Bujak pripremila je prezentaciju i istakla važnost edukacije na temu vršnjačkog nasilja.

Alma Ahmethodžić prof.

 

25.09.2020.

Uz podršku udruženja  Eco Active Natura u  okviru akcije "Očistimo otpad oko naše škole"  učenice Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn članice debatnog kluba i civitas sekcije su  očistile dvorišta škole.

Minela Benic

Adna Škrijelj

Nejra Dedović

Džejna Hamzić

Amina Ribić

Amina Vrućak

Alisa Sjenar

Ajla Mustafi

Ajla Džanović

Naida Vilić

Profesorica Alma Ahmethodžić

 

 

 

 

 

 

 

15.9.2018.godine

I ove godine vrijedni članovi CIVITAS sekcije obilježili su 15 septembar Međunarodni dan demokratije. Ove godine su dijelili letke na kojima se nalaze neke osnovne informacije o demokratiji, citati poznatih ličnosti o demokratiji (Abraham Lincoln i Mahatma Gandhi) kao i poziv svim sugrađanima da izađu na predstojeće izbore i da glasaju za bolju budućnost svih građana naše Bosne i Hercegovine! Kapiten CIVITAS sekcije Ena Lošić, Hanan Šahat, Esma Mulaosmanović, Amajla Daut, Larisa Oruč, Alisa Sjenar, Abdurahim Gagula, Denis Bogućanin, Edo Demirović, Alda Feriz, Danijel Rebo, Arijana Ferizović, Alma Hasanović i Arijana Šopović.

Abraham Lincoln: „Demokratija je vladavina naroda od naroda za narod.“

Mahatma Gandhi :„ Duh demokratije ne može se nametnuti izvana. On mora izrasti iz unutrašnjosti naroda.“

 

Voditelj sekcije Alma Ahmethodžić prof.

 

9.6.2018. godine članovi CIVITAS sekcije Alma Halilović II-3 i Edo Demirović III-3 prisustvovali su predavaju koje je organizovala NVO Eco Active Natura na temu: Problem opušaka (čikova) od cigareta u okolini.

Predavanje se održalo u prostorijama Centra za kulturu.

Profesorica Alma Ahmethodžić

 

 

Debatni klub: Modus

26.04.2018. godine članovi debatnog kluba Modus Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn bili su domaćini Međuškolskim susretima  gdje su ugostili debatante  iz Srednje škole „28 juni“ Istočno Sarajevo i Gimnazije „Muhsin Rizvić“ iz Breze.

Program:

v  11:30  Posjeta Muzej  Sarajeva

v  12:20  Debata: U Bosni i Hercegovini ljudska prava se ne poštuju u dovoljnoj mjeri

v  13:00 Pauza za ručak

v  13:30 Govorništvo

v  14:00  Obilazak škole

v  Teza debate: U Bosni i Hercegovini ljudska prava se ne poštuju u dovoljnoj mjeri

v  Afirmacija:

v  A1 Sumeja Mušić

v  A2 Amajla Daut

v  A3 Milica Beribaka

v  Negacija:

v  N1 Tanja Gavrilović

v  N2  Bašić Hana 

v  N3 Inela Subašić

v  Govornici:

v  Inela Telalović: Diskriminacija u školama

v  Andrea Ponjarac: Spolna diskiminacija

v  Edo Demirović: Diskrminacija u BiH

 Programu prisustvovali učenici II-3, III-2 i IV-1 razreda.

Voditelj  i debatnog kluba: Alma Ahmethodžić,  prof.

 

 

21.04.2018. Održano je takmičenje Projekt građanin na kojem u školskoj 2017/2018. godini Srednju školu za tekstil, kožu i dizajn predstavljale učenice III-1 razreda . Tema koju su obrađivali kao razred nosi naziv Problem pasivnosti mladih. Na spomenutom takmičenju učenice su zauzele 4 mjesto.

Profesorica Alma Ahmethodžić

 

 

13.4.2018. Amajla Daut učenica III-1, debatantica i članica CIVITAS sekcije kao predstavnica naše škole u NVO Hoću.ba koja je organizovala edukacije i radionice u toku ove školske godine za srednjoškolce učestvovala je na takmičenju BUSINESS CHALLENGE i dostojno predstavila našu školu.

12.-13.04.2018. u organizaciji CIVITAS Bosne i Heregovine i Odjela sa javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oragnizovan je program muzejske pedagogije pod nazivom Noć u muzeju 2018. (NuM 2018.) u kojem su učestvovale i učenice i članice CIVITAS sekcije Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn. Program NuM 2018. učenicima pruža jedinstveno iskustvo učestvovanja u radionicama svih odjela muzeja i povezivanja stečenih znanja sa osnovnim pricipima demokratije.

1. Amajala Daut III-1

2. Esma Mulaosmanović III-1

3. Ena Lošič III-1

4. Arijana Ferizović III-2

5. Hanan Smajić III-2

Učenice vodila profesorica Alma Ahmethodžić

Kao gošća u cjelokuponom  programu učestvovala je profesorica Elbasa Mulić.  Na jednoj od  radionica prisutvovala je profesorica Hatidža Dedović.

 

 

28.02.2018. Članovi debatnog kluba i CIVITAS sekcije učestvovali su na III Festivalu prijatljstva  u Domu mladih povodom Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja ili Pink Shirt Day. Naši učenici su nastupili uokviru oficijelnog programa sa igrokazom: Prijatelju svi smo isti koji je naišao na odobrenje i pozitivnu reakciju publike. Scenarij  za igroka  je napisao Edo Demirović III-3.  U toku festivala na  stolu za našu školu izložili smo letke škole, likovne radove naših učenika kao i predivne cekerčiće  koje izrađuju na nastavi.

1. Edo Demirović scenarista  III-3

2. Esma Mulaosmanović glumica  III-1

3. Armin Borovac glumac II-1

4. Danijel Rebo glumac  I-3

5. Elvir Selmani glumac  I-3

6. Dženana Lagumdžić glumica  II-3

Aktivnostima koordiniraleElbasa Mulić prof. i Alma Ahmethodžić prof. i  voditelj debatnog kluba  i CIVITAS sekcije

28.02.2018.  godine članovi debatnog kluba i CIVITAS sekcije koordinirali su grupama na radionici: Prevencija vršanjačkog nasilja-Trend je biti friend na kojoj su učestvovali učenici I-3 razreda. U okviru radionice pored teorijskih znanja koja su učenici usvojili, svaka grupa na plakatima je imala zadatak da osmisli slogan i grafički prikaz na temu Borba protiv vršnjačkog nasilja. Plakati su nakon radionice poslužili u nastupu na Festivalu prijateljstva koji se održavao u Domu mladih povodom Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja ili Pink Shirt Day. Koordinriale grupama učenicice III-1 Sukejna Imamović, Merjem Rekanović, Ena Lošić, Amajla Daut i Maida Hoši.

Radionicu osmislile profesorice Elbasa Mulić i Alma Ahmethodžić

 

19.02.2018. Ove godine članovi debatnog kluba i CIVITAS sekcije učestvuju u kampanji „Pink Shirt day“ kao milioni mladih ljudi u cijelom svijetu koji obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja Dan ružičastih majica“ izvorno „Pink Shirt Day“, a obilježava se zadnje srijede u februaru.

U okviru kampanje naši učenici će nastupiti na platou Skenderije  u oficijelnom programu sa predstavom Prijatelju svi smo isti za koju je pisao scenarij Edo Demirović III-1 a prije nastupa koji je planiran 28.02.2018.  od 12-14 sati profesorice Elbasa Mulić i Alma Ahmethodžić će realizovati radionicu  u kojoj će učestvovati učenici I-3 razreda. Također u okviru kampanje učenici biraju Najboljeg prijatelja onog koji je najviše učestvovao u kampanji a naši učenici su izabrali da to priznanje dobije Amajla Daut III-1

 

07.02.2018. godine  na adresu Srednje  škole za tekstil, kožu i dizajn  stigla je zahvalnica od strane NVO Mreža za izgradnju mira za realizovane aktivnosti  koje su realizovali učenici debatne i CIVITAS sekcije  u okviru Sedmice ljudskih prava povodom obilježavanja 10 decembra/prosinca 2017. godine, Dana ljudskih prava. Kao profesor koji vodi i debatnu i CIVITAS sekciju zahvaljujem se učenicima koji su učestvovali u  raznim aktivnostima sve u cilju edukacije i promovisanja ljudskih prava.

Učenici: Edo Demirović, Denis Bogućanin, Inela Subašić, Sari Hodžić, Dženeta Mekić, Arijana Ferizović, Šahat Hanan, Gagula Abdurahim, učenicima I-1, II-3, III-1 i naravno kolegice koje su pomogle da sve planiramo realizujemo Selma Subašić, Amela Stambol i Elbasa Mulic.

                                                                         Alma Ahmethodžić prof. voditelj debatne i CIVITAS sekcije

 

 

 

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine članovi debatne i civitas sekcije Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn 23.11.2017. realizovali su prikladan program uz poruku:

JEDNA JE BIH JEDNA JE DOMOVINA!!!